100%
Природен Без адитиви Квалитетен
СИРОВ МЕД
извор на енергија, го јакне имунолошкиот систем
Мед, храна на боговите
Сировиот мед се користел како народен лек низ историјата и има голем број различни здравствени придобивки и медицинска употреба. Во некои болници се користи и како третман за рани. Многу од овие здравствени придобивки се специфични за сировиот и непастеризираниот мед.
Шеќер од природата со многу придобики
Медот содржи малку вода и многу шеќер, така што бактериите не можат да растат на него. Исто така содржи мали количини на хидроген пероксид кој го инхибира растот на микробите.
СИРОВ МЕД ОД ЧИСТА СРЕДИНА
Кувет медот има уникатен вкус
Сировиот и обичниот мед се обработуваат поинаку.
Сировиот мед само се цеди пред да биде наполнет во теглата, што значи дека ги задржува повеќето корисни хранливи материи и антиоксиданси кои природно ги содржи.
Спротивно на тоа, обичниот мед може да претрпи разновидна обработка при што може да се отстранат корисни хранливи материи како поленот и да го намали неговото ниво на антиоксиданти.
Кога станува збор за избор на здрав мед, најдобро е да го изберете сировиот мед.
- Без додаток на шеќер и вода
- Без конзерванси
- Без вештачки бои и ароми
- Богат со антиоксиданси
Како се добива сировиот Кувет мед
ПРОИЗВЕДЕН НА СТАР ТРАДИЦИОНАЛЕН НАЧИН
Во медот е еден од најсовршените производи што ги создала природата.
Во Стара Грција, медот најчесто се користел како дар за боговите. Грци сметале дека медовината е свет пијалак на Олимпските богови.
Сировиот мед е едноставно мед во својата најчиста форма. Исто така тој се нарекува и чист или нефилтриран мед. Сировиот мед е нефилтриран и непастеризиран, што значи дека не бил подлежен на никаква обработка.
Вистината е дека медот се произведувал и конзумирал уште од античко време. Бидете сигурни дека старите Египќаните не го конзумирале од пластично шише во форма на мечка, туку тие користеле чист, непреработен мед, така наречен СИРОВ МЕД.
Како точно се добива сиров мед?
Растенијата произведуваат нектар и полен, кои ги собираат пчелите. Нектарот кого пчелите го собираат од цвеќињата е главен извор на глукозата и фруктозата, кои се главните состојки на медот. Пчелите го земаат поленот, кој делува како природно ѓубриво, од едно на друго растение. Пчелите потоа го земаат нектарот назад во кошницата, го преработуваат во мед и го чуваат во саќе. Додека овој мед служи како витален извор на храна за пчелите, тие природно произведуваат повеќе отколку што е потребно за да се осигурат дека можат да ја преживеат студена зима.
Бидејќи суровиот мед е нефилтриран, може да содржи парчиња полен или саќе. Како резултат на ова сировиот мед се разликува во изгледот од обичниот мед.
Главната разлика помеѓу сировиот мед и медот е степенот на преработка. Комерцијалниот мед се пастеризира или се загрева на висока температура и се филтрира за да се отстрани поленот и другите нечистотии. Добиениот мед има помазна конзистентност и полесно се истура од шише. Сепак, пастеризирањето исто така ги отстранува природните хранливи состојки и антиоксидансите на медот. Многумина сметаат дека оваа практика е целосно непотребна, бидејќи медот не треба да се пастеризира на ист начин како и млекото, бидејќи е многу кисел и природен инхибитор на бактерии.
Другата голема разлика е во изгледот – комерцијалниот мед е чист и има златна нијанса, додека суровиот мед е нетранспарентен и позаматен.
Бидејќи суровиот мед содржи полен, многу е веројатно дека ќе се кристализира со текот на времето – природен процес што се јавува како резултат на екстремно високата концентрација на шеќер во медот. Текстурата е тврда, но е сосема безбедна за консумирање.
Медот не содржи повеќе од 15% вода. Тајната за производство пчелите ја носат своето тело и организамот за варење, претварајќи го во продукт речиси незаменлив во исхраната на човекот.
БЕНЕФИТИ ОД КУВЕТ МЕДОТ
Денес, истражувањата се повеќе ги изнесуваат чудесните лековити својства на медот, тврдејќи дека може да спречи рак и срцеви заболувања, да ги намали чиревите, да ги олесни дигестивните проблеми, да го регулира шеќерот во крвта, да ја смири кашлицата и болките во грлото и да ги зголеми атлетските перформаси.
Сировиот мед содржи низа растителни хемикалии кои делуваат како антиоксиданти. Некои видови мед имаат толку многу антиоксиданти како овошјето и зеленчукот. Антиоксидантите помагаат да се заштити Вашето тело од оштетување на клетките како резултат на слободните радикали.
– Слободните радикали придонесуваат за процесот на стареење и исто така може да придонесат при спречување и развој на хронични болести како што се рак и срцеви заболувања. Истражувањата покажуваат дека антиоксидантните соединенија во медот наречени полифеноли имаат значителна улога во спречување на срцеви заболувања.
– Истражувањата покажуваат дека сировиот мед може да убие несакани бактерии и габи. Природно содржи антисептик – водород пероксид. Неговата антибактериска и антифунгална ефикасност варира во зависност од медот, сепак е повеќе од јасно дека се користи како народен лек за овие видови на инфекции.
– Медот се користи во медицински услови за лекување на рани, бидејќи е откриено дека е ефикасен убиец на микробите и помага во обновување на ткивата. Студиите покажуваат дека медот може да го забрза времето на заздравување и да ја намали инфекцијата.
– Фитонутриенти се соединенија што се наоѓаат во растенијата кои помагаат да се заштити растението од штетни влијанија. На пример, некои ги оддалечуваат инсектите или го штитат растението од ултравиолетовото зрачење.
– Фитонутриентите во медот се одговорни за неговите антиоксидантни својства, како и за неговата антибактериска и антимикотична моќ. Исто така, се смета дека тие се причината што сировиот мед покажува придобивки за зајакнување на имунитетот и антиканцерогените својства.
– Медот понекогаш се користи за лекување на дигестивни проблеми како што е дијареата. Докажано е дека е ефикасен како третман за бактерии на Helicobacter pylori (H.pylori) бактерија, која е честа причина за чир на желудник.
– Медот е исто така потентен пребиотик, што значи дека ги храни добрите бактерии кои живеат во цревата, кои се клучни не само за варењето на храната туку и за целокупното здравје.
– Имате настинка? Пробајте лажица мед. Медот е стар лек против болки во грлото. Додадете го во топол чај со лимон кога ќе ве нападне вирусна настинка.
– Медот функционира и како супресија на настинка. Истражувањата сугерираат дека медот е ефикасен како декстрометорфан, честа состојка која се користи во лековите за кашлица без рецепт. Само земете директно една или две лажички мед.
– Три студии направени во лабараторијата во Мемфис откриле дека медот е подеднакво добар или подобар од глукозата или шеќерот при зајакнувањето на моќта на спортистите и нивната издржливост.
Моќен производ директно од природата
ЗАЈАКНЕТЕ ГО ВАШИОТ ИМУНИТЕТ
Неверојатните растителни состојки кои се наоѓаат во медот му даваат силен поттик на имунолошкиот систем. Медот е еден од најздравите продукти во нашата исхрана. Тој е добро познат домашен лек за смирување на воспаление на грлото или потиснување на постојана кашлица. Згора на тоа, медот може да се пофали со природни антибактериски својства кои можат да помогнат во лекување на рани, изгореници и чиреви на кожата.
Постојат голем здравствени придобивки што можете да ги искористите од конзумирање сиров мед. Сировиот мед е полн со витамини, содржи и големо количество на минерали кои се од витално значење за зачувување на здравјето, како што се железо, калциум, магнезиум, фосфор, калиум, цинк, селен, манган, бакар и хром. Медот содржи аминокиселини, кои се градбени делови на природата. Сировиот мед е полн со ензими кои се неопходни за апсорбција на храната, обнова на телото, здравјето на ќелиите и речиси сите останати биолошки процеси.