100%
Природни Без хемикалии Квалитетни
МАСЛИНКИ
Чувари на кардиоваскуларно здравје
Благодет на природата
Малсинките се солен и вкусен додаток во јадења и предјадења. Тие содржат малку јаглени хидрати и многу здрави масти. Тие исто така се поврзани со неколку здравствени придобивки, вклучително и подобрување на здравјето на срцето. Маслинките многу лесно можете да ги внесете во вашата секојдневна рутина кои се користат и како одличен додаток во секоја здрава диета.
Богати со витамини и минерали
Маслинките припаѓаат на групата овошја наречени друпи или камени овошја и се поврзани со мангото, црешите, праските, бадемите и ф’стаците.


Рачно собирани и селектирани маслинки
ВИСОКО КВАЛИТЕТНИ ВАЛАНДОВСКИ МАСЛИНКИ
Маслинките содржат многу витамин Е и други моќни антиоксиданти. Студиите покажуваат дека тие се добри за срцето и можата да штитат од остеопороза и рак.
Здравите масти во маслинките се извлекуваат за да се произведе маслиново масло, една од клучните компоненти на неверојатно здравата медитеранска исхрана.
- Без додаток на шеќер и вода
- Без конзерванси
- Без вештачки бои и ароми
- Богат со антиоксиданси
КОНТРОЛИРАНО ГЕОГРАФСКО ПОТЕКЛО
МАСЛИНКИТЕ СЕ ОДГЛЕДУВААТ И БЕРАТ НА ТРАДИЦИОНАЛЕН НАЧИН
Маслинката е зимзелено дрво кое води потекло од Медитеранот.
Маслиновите дрва цветаат во мај и јуни, а маслинките, во зависност од климатските услови, созреваат во период од октомври до февруари. Една од карактеристиките на маслиновото дрво е неговата долговечност.
Процесот на зреење на маслинките се карактеризира со еволуција на нивната боја, од зелена, кафено-црвенкаста, па се до црна.
Маслинките се собираат во есен и зима, односно од крајот на септември до околу средината на ноември. Зелените маслинки се берат од средината на октомври до крајот на ноември, а бербата на црните маслинки започнува од средината на ноември до крајот на јануари или почетокот на февруари.
Кувет маслинките се одгледуваат и берат на традиционален начин со тресење на гранките или целото дрво или пак со помош на скала и берење на маслинките во вреќа врзана околу половината на жетварот. Целиот процес се одвива многу внимателно за да не дојде до оштетување на маслинката.
Клучен аспект што влијае на вкусот е начинот на кој се произведува маслинката. Сите маслинки мора да поминат низ процес на ферментација – наречен лекување – за да се јадат. Овој процес има влијание врз вкусот и текстурата на овошјето.
Совршениот вкус и текстурата на Кувет домашните маслинки произлегува како резултат на огромното внимание исполнето со многу љубов при производството и обработката на маслинките!
Произведени без додаток на киселини, конзерванси и адитиви.
Кувет домашните маслинки ја започнуваат ферментацијата на самата гранка на маслиновото дрво, односно со сончање на сонце. Потоа продолжува процесот на ферментација со вода, овој метод е најбавен од сите и следствено на тоа, редок. Маслинките се потопуваат и плакнат со обична вода, процес кој се повторува неколкупати. На крај маслинките се преместуваат во саламура (солена вода), каде продолжуваат постепено да ферментираат. Ова трае главно – до една година. Маслинките ферментирани во саламура се често слатки и полни со длабочина, бидејќи делувањето на саламурата ги интензивира природните вкусови на овошјето.
БЕНЕФИТИ ОД КУВЕТ МАСЛИНКИТЕ
Маслинките честопати ги уживаме во салати, сендвичи и тапенади. Просечната маслинка тежи околу 3-5 грама.
Во Медитеранскиот регион, 90% од маслинките се користат за производство на маслиново масло.
Една маслинка има само околу 7 калории. Тие имаат “негативно оптоварување со калории” што значи дека согорувате многу повеќе калории варејќи ја маслинката.
Маслинките содржат 11-15% маснотии, од кои 74% проценти е олеинска киселина, еден вид монозаситена масна киселина. Тоа е главна компонента на маслиновото масло.
– Јадењето маслинки и помага на кожата да остане мека и здрава бидејќи содржат олеинска киселина. Олеинската киселина е поврзана со неколку здравствени придобивки, вклучително и намалено воспаление и намален ризик од срцеви заболувања. Може дури и да помогне во борбата против ракот.
И покрај вообичаената погрешна перцепција, маслинките не дебелеат. Тие содржат моно-незаситени маснотии, истите добри масти кои се наоѓаат во јаткастите плодови и авокадото. Моно-незаситените масти во исхраната го зголемуваат добриот холестерол. Во истражувачки студии, кога диетите ја зголемуваат моно-незаситената маснотија (без да станат премногу високи во вкупните маснотии), учесниците доживеале намалување на холестеролот во крвта. Сето ова го намалува ризикот од срцеви заболувања.
Маслинките содржат полифеноли, природна хемикалија која го намалува оксидативниот стрес во мозокот. Со јадење на дневна порција маслинки, можете да помогнете во подобрувањето на меморијата.
Јадејќи неколку маслинки пред оброк, можете да го балансирате апетитот. Тоа е затоа што монозаситените масни киселини содржани во маслинките го забавуваат процесот на варење и го стимулираат хормонот холецистокинин, кој испраќа пораки на исполнетост и задоволство до мозокот.
Фактот дека маслинките се храна богата со антиоксиданти и имаат антиинфламаторни својства ги прави природна заштита од карцином бидејќи хроничниот оксидативен стрес и хроничното воспаление можат да бидат клучни фактори во развојот на карцином. Ако нашите клетки се обземат од оксидативен стрес и хронично прекумерно воспаление, ризикот од рак на клетките е зголемен. Обезбедувајќи ни богати залихи на антиоксиданти и антиинфламаторни хранливи материи, маслинките можат да ни помогнат да ја избегнеме оваа опасна комбинација на хроничен оксидативен стрес и хронично воспаление.
Маслинките се одличен извор на витамин Е, кој има способност да ги неутрализира слободните радикали во телесните масти. Особено кога работите со стабилни монозаситени масти кои се наоѓаат во маслинките, витаминот Е може да ги направи клеточните процеси побезбедни. Ако ДНК на клетката е оштетена, таа може да мутира и да стане канцерогена. Истражувањата покажаа дека диетата дополнета со маслинки и маслиново масло доведува до помал ризик од карцином на дебело црево.
Маслинките се полни со диетални влакна. Вашиот микробиом и пробиотиците во него сакаат влакнести намирници. Јадењето пребиотици и пробиотици се неопходни за здравјето на цревата.

Позитивно влијание на имунитетот и крвните садови
Чувар на Вашето здравје
Маслинките (зелените и црните), се богати со железо, калциум, витамин К, витамин Е, влакна, бакар, натриум и содржат бројни антиоксиданси. Многубројни истражувања потврдиле дека имаат и својства кои спречуваат развој на одредени видови тумор, но тие содржат и материи кои го чуваат крвниот систем.
Во маслинките застапеноста на јаглехидратите е од четири до шест проценти, правејќи ги намирница со ниско ниво на јаглехидрати, а повеќето од нив се влакна.
Маслинките се одличен извор на витамини и минерали. Железото, кое е застапено во црните маслинки, е одлично за црвените крвни зрнца. Бакарот е есенцијален минерал, кој може да го намали ризикот од срцеви болести. Калциумот со кој изобилуваат е одличен за коските, мускулите и за функцијата на нервите